OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL ARCADE

LIGHTNING RIDGE

ADVENTURE
Geschiedenis
De naam Lightning Ridge is vermoedelijk afgeleid van een oud verhaal, waarin een herder, zijn hond en meer dan 600 schapen werden gedood tijdens een enorme onweersbui, toen zij beschutting zochten tegen een van de heuvelruggen in het gebied.

De zwarte opaal werd ontdekt in Lightning Ridge in het einde van de jaren 1880. Voor het eerst werd deze gevonden in uitgeholde rivierbedden en onder de wortels van omgevallen bomen.
De eerste schacht werd rond 1901 met de hand uitgegraven door grensruiter Jack Murray.

Charlie Nettleton, een mijnwerker uit Bathurst begon zijn carriËre in de opaal mijnbouw bij White Cliffs zonder succes. Een betere prospectie had hij op een van de heuvelruggen, later bekend als Nettleton's Hill op het Angledool station. Dit werd het gebied van Lightning Ridge.
In 1903, verkocht Charlie het eerste geregistreerde perceel van opaal edelstenen uit het veld, waarvoor hij slechts 30 dollar ontving. Datzelfde perceel zou nog geen 5 jaar later het 50-voudige bedrag opbrengen.

3 mile
De vraag naar deze edelsteen escaleerde enorm en trok mijnwerkers van over de hele wereld aan. De intense opaal jacht leidde tot veel nieuwe velden in de buurt van Lightning Ridge.
Een van de meest beroemde opaal velden ‘3 Mile‘ gelegen op 3 mijl buiten de buurtschap, is een uiterst productief gebied sinds het begin van de 19e eeuw. Zelfs vandaag de dag levert dit gebied nog steeds prachtige zwarte opalen op.

Grawin
Na een lange rustige periode met geen echte vondsten, was Grawin een andere mijlpaal. Ontdekt in de 70', ongeveer 45 km ten westen van Lightning Ridge. In omliggende heuvelruggen ontstonden nieuwe gebieden zoals Sheepyard en Carters, welke in het midden van de jaren 80 piekten en waaruit grote hoeveelheden zwarte opalen geproduceerd werden. Een 10 jaar durende opaal droogte gevolgd door een grote toename van een aantal nieuwe gebieden, zoals Mulgas en Wee Warra. Hier worden de opalen gevonden in de voegen en wordt er tot op de dag van vandaag een topkwaliteit van de zwarte opaal geproduceerd.

Coocoran
In de moderne tijd staan de Coocoran opaal velden bekend als het grootste opaal dragende gebied in de geschiedenis. Coocoran ligt 20 km ten westen van Lightning Ridge. Dit gebied kende een ongecontroleerde toename in 1990 met meer dan 40 nieuwe gebieden, waardoor er een enorme rijkdom voor de stad werd verkregen door de top kwaliteit zwarte opaal. Lightning Ridge werd op nummer 1 gerangschikt voor het aantal (dollar) miljonairs per hoofd van de bevolking in AustraliÎ.

Vanwege de beperkte prospectie gebieden zijn tegenwoordig alleen kleinere velden gevonden, bijvoorbeeld Jag Hill, Wyoming, Mehi enz.

Niemand weet of en wanneer, er nieuwe prospectie gebieden worden vrijgegeven.