OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL ARCADE

LIGHTNING RIDGE

ADVENTURE
De nationale edelsteen van AustraliŽ is een van de zes meest kostbare stenen in de wereld. 95% Van alle gevonden opalen zijn afkomstig uit AustraliŽ.

Er zijn 3 elementaire soorten; de zwarte opaal, bouderopaal en de witte opaal. Deze zijn gelegen aan de rand van het grote Artesian Basin dat zich uitstrekt over een lengte van meer dan 1000km.
De belangrijkste opaal velden zijn Lightning Ridge bekend om zijn zwarte opaal, Cobber Pedy, Mintabie en White Cliffs met hun lichte opalen en Quilpie dat de bouderopaal produceert.

Zwarte opaal
De naam komt van het woord 'upala' uit de taal van de Aboriginals, wat betekent waardevolle steen. De term 'zwarte opaal' is verkregen uit de basis van de zwarte "potch" (algemene kleurloze opaal) die een donkere achtergrond geeft aan de regenboog van kleuren. De zeldzaamheid en nachtdonkere grondkleur van de zwarte opaal maakt ze de meest waardevolle onder de opalen.

De 'nobbies' hebben de vorm van bonen of aardappelen. Ze worden vaak aangetroffen in gaten, in kleine clusters. Tijdens de werkzaamheden in de mijnen, zijn de 'nobbies' zeer moeilijk te zien voor het blote oog dus om deze te kunnen vinden moet men eerst het vuil eraf wassen. 'Seam' is als een horizontale streep, als een ertslaag. Meestal hoeft men bij deze vorm van opaal niet het vuil af te wassen, omdat de voeg zeer gemakkelijk te zien en te volgen is. In het algemeen worden de beste kwaliteit opalen gevonden in 'nobbies'. Soms kunt u geopaliseerde fossielen vinden, zoals schelpen en beenderen van dinosauriŽrs, deze kunnen verbazingwekkende heldere kleuren hebben.