OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL ARCADE

LIGHTNING RIDGE

ADVENTURE
Den lilla australiska staden Lightning Ridge ligger 760 km nordväst om Sydney i New South Wales (NSW). Här bor uppskattningsvis 3 000–5 000 personer, men ingen vet exakt eftersom det är svårt att ha koll på alla lycksökare som kommer och går. När man anländer till staden möts man därför av en vägskylt med texten ”Invånarantal: ?”. I staden bor folk med rötter från hela världen men de flesta har europeiskt ursprung.

Staden är byggd på ett område med stora opalfyndigheter. Gruvarbete och brytning har varit förbjudet sedan länge, men hur mycket arbete som egentligen pågår eller redan har utförts under staden är det ingen som riktigt vet. Ofta skämtas det bland lokalbefolkningen att staden snart kommer rasa samman.

Varje år besöks Lightning Ridge av över 90 000 människor. Många kommer enbart för att uppleva atmosfären, opalfebern och den australiska "outbacken" medan andra kommer hit i hopp om att finna lyckan i form av opaler. I dag har staden ett bra utbud av övernattningsmöjligheter och mängder av olika souvenirbutiker och restauranger. Här finns även en stor vattenpark med lekland för barnen, en 50-metersbassäng, och en varmvattenkälla med 40 grader varmt vatten året runt.

I Lightning Ridge finns inget grundvatten, utan stadens vattenförsörjning kommer från Artesian Basin, ett underjordiskt hav från vilket vatten pumpas upp från ca 1 000 meters djup.
Under året arrangeras en rad olika evenemang i Lightning Ridge. I november månad går Opalfestivalen av stapeln och under påsk veckan anordnas både rodeo och det mycket omtalade get-racet som avgörs på huvudgatan mitt i centrum. I slutet av juli slår en av världens allra största opalutställningar upp sina portar och lockar dit juvelerare från hela världen för att tävla och visa upp sina verk.

I den här delen av Australien är klimatet extremt torrt och värmen är mycket intensiv – speciellt mellan november och mars då dagstemperaturerna pendlar mellan 40 och 50 grader i skuggan. Det är betydligt behagligare att besöka Lightning Ridge under perioden april till oktober då vädret kan jämföras med våra svenska somrar. Lightning Ridge har ett snitt på över 300 soldagar per år, men mellan november och januari kan det komma rejäla skurar och ibland kraftiga stormar med monsunregn.

Copyright © 2019 Black Opal Arcade