OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL ARCADE

LIGHTNING RIDGE

ADVENTURE
Opalen är Australiens nationalsten och en av de fem mest värdefulla ädelstenarna i världen. 95 % av alla opaler som hittills har upptäckts kommer från Australien.

Det finns tre olika typer av opaler – svart, boulder och vit kristall. Den svarta opalen kommer från fälten i Lightning Ridge, medan den vita kristallopalen bryts i Cobber Pedy, Mintabie och White Cliff medans boulderopalen bryts i Quilpie, Queensland. Området med opalfält i Australiens inland är över 100 mil långt och breder ut sig längs kanterna av det underjordiska havet Artesian Basin.

Svart Opal
Namnet kommer från det aboriginiska ordet upala som betyder värdefull sten. Begreppet svart opal kommer från den naturligt svarta potchen (bakstycket) som framhäver de klara och fina färgerna på stenens framsida. Den vackra svarta opalen förekommer bara i ett enda område i världen, vilket såklart har bidragit till att den blivit den mest värdefulla av opalerna.

De svarta opalerna hittas i 2 olika former, dels som nobbies, dels som seam. Nobbies liknar bönor eller mandelpotatis i formen och hittas ofta gruppvis. De är mycket svåra att urskilja med blotta ögat när man gräver, därför måste man tvätta opaljorden för att hitta dem. Seam är, till skillnad från nobbies, mycket lätta att se och följa då de ser ut som horisontella band. Därför behöver man oftast inte tvätta opaljorden. De mest värdefulla opalerna kommer vanligtvis från ”nobbies”. Ibland händer det att fossiler har utvecklats till opaler – snäckor och dinosaurieben blir då till solida opaler med fantastiska färger och mönster.