OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL ARCADE

LIGHTNING RIDGE

ADVENTURE
Vi erbjuder dig en ”square foot” opalmark på Mulgas Rush

Grawin är ett litet samhälle med små plåtskjul och hus som är byggda av stenar och hemmagjort lertegel. Här finns även ett flertal provisoriska och spartanska pubar som ger området en riktig ”outback”-känsla. Grawin, med närliggande fält som Sheep Yard, Carters och Glenn Gary, är ”seam-opalens” centrum. Aktiviteten i området var som störst under 70-talet.Mulgas rush upptäcktes i slutet av 1999 och är därmed ett relativt nytt fält i trakterna kring Grawin. Detta område var hjärtat för en ”jätterush” där fler än 500 gruvor registrerades. Ivern att få en inmutning här var så intensiv att flera opalgrävare bokstavligen slogs om marken. Än idag produceras svart opal av högsta kvalitet här – medan de rättsliga tvisterna fortsätter.

Huvudvägen som går mellan Grawin och Sheep Yard blev mittpunkten för Mulgas ”rush”. Under många år färdades hundratals gruvarbetare dagligen på denna väg utan att fundera över vad som skulle kunna finnas under marken. När fyndet väl var ett faktum ledde det till många nya miljonärer på väldigt kort tid.

Men sökandet efter opalerna var inte helt problemfritt eftersom brytning och gruvmaskiner är totalförbjudna både på och runt alla vägar. För att komma runt dessa regler grävde man sig istället in under vägen från granngruvorna. Hemliga överenskommelser gjordes och ledde ofta till brutna avtal och osämja.

Copyright © 2019 Black Opal Arcade